Quantcast
Channel: Spårvagnar i skåne » samarbete
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Tillväxten går via Skåne

$
0
0

Stockholm och Göteborg har kommit överens med regeringen om framtidens infrastrukturinvesteringar. Nu är det dags för Skåne. För medborgarna handlar det om att kunna pendla, för företagen om transporter. Det skriver Ilmar Reepalu (s) Pia Kinhult (m) och Stephan Müchler, Sydsvenska Industri- och handelskammaren. Debattartikel i Dagens Industri som argumenterar för ett “Skånepaket” när det gäller kollektivtrafiken.

Den ekonomiska krisen i vår omvärld har inte gått någon förbi. Men så småningom kommer konjunkturen att vända. Därför är planeringen av framtidens satsningar på vägar och järnvägar som nu inleds av stor betydelse. Planen omfattar perioden 2014-2025 och för svensk ekonomi är det en period som inrymmer historiska möjligheter till avstamp för framtidens välfärd.

I Skåne med omgivning vet vi redan att två strategiska nyckelsatsningar är beslutade och kommer att ske. Den ena är ESS som inte bara är en stor investering utan dessutom handlar om exakt det vi alltid talar om. En stor internationell satsning på forskning i absolut världsklass i Sverige. Den andra satsningen är väl så viktig, nämligen den fasta Fehmarnförbindelsen som knyter Hamburg en timme närmare Öresundsregionen. Arbetet med båda dessa anläggningar har inletts och båda öppnar runt 2020.

Till dess är utmaningen att rusta oss för att gripa de chanser som bjuds för svensk tillväxt. Båda dessa händelser sätter nämligen fingret på de bärande balkarna i Catharina Elmsäter-Svärds infrastrukturproposition. För det första att vi måste förbättra arbetsmarknaderna genom pendling, i synnerhet i storstäderna. För det andra att vi står inför stora utmaningar avseende kapacitet för godstrafiken.

Sydsverige har mycket goda möjligheter att bidra till svensk tillväxt och välstånd om investeringar på dessa områden kommer till stånd de kommande åren.

Västra Skåne är i dag Sveriges näst största sammanhängande arbetsmarknad med över en miljon invånare. Att knyta ihop fler städer i den skånska storstadsregionen är definitivt inom räckhåll under perioden. Detta kan uppnås genom bättre infrastruktur för pendling som vi vet skapar tillväxt. Det är inte magi, utan handlar om fördelar som uppstår genom bättre matchning mellan jobb och människor på arbetsmarknaden. När väldigt många får ett jobb som passar deras kompetens lite bättre, skapas stor effekt på tillväxten.

En bra väg eller järnväg fungerar helt enkelt som en effektiv arbetsförmedling. Om man tänker sig Stockholmsregionens finmaskiga pendlingsnät utlagt på Skåne så får man en ganska bra bild av potentialen.

Men även inom dagens skånska storstadsregion krävs förbättringar. Dels behöver vi trimma och bygga ut dagens pendlingsförbindelser, dels står vi inför en situation med ökad trängsel.

Bedömningar av trafikforskare pekar på en fördubblad lastbilstrafik genom Skåne fram till 2030, alltså under den period vi nu diskuterar. Tillväxten kommer främst i segment som har svårt att flytta till andra trafikslag. Omkring fyra av fem lastbilar som ska mellan EU och Norden passerar Skåne.

Järnvägen är samtidigt en getingmidja där flera kända projekt måste förvekligas; i synnerhet godsstråk genom Skåne, anpassning av kontinentalbanan och fyra spår på stambanan. Vi står inför en situation som motsvarar den i Schweiz. Om detta inte kan hanteras är det ett dubbelt hot mot svensk tillväxt. Det bromsar rörligheten i den skånska storstadsregionen och blir samtidigt ett hinder för svensk export i ett läge när vi har chansen att öka affärerna med ett EU som återhämtar sig.

Vi måste dessutom få fram lösningar som bidrar till bra klimat. Till detta kommer att vi vid denna tidpunkt får se tydliga behov av ytterligare fasta förbindelser över Öresund.

Det måste tas med i planeringen. Därför måste vi hålla ihop satsningarna och det bästa sättet att göra det är att sätta samman ett investeringspaket för Skåne, som också är uppkopplat på övriga Sverige och hela Öresundsregionen.

I dag har både Göteborg och Stockholm tagit fram paketlösningar i samverkan med regeringen. I Skåne och Malmö finns en uttalad vilja att medverka till satsningar i form av ett motsvarande paket. Här finns redan en lång tradition av medfinansiering. Trafikavgifter utanför statskassan finansierar redan stora projekt genom Öresundsbron, som Malmös yttre ringled. Regionen och Malmö är med och betalar citytunneln.

För svensk del handlar det om nationell tillväxt. Men det nationella skapas genom summan av tillväxt på konkreta platser i Sverige. Storstadsregionen Skåne med Malmö stad, som är Sveriges trafiknav för export, är perfekt för att leverera de trafikpolitiska målen och bidrar därmed starkt till den samlade svenska välfärden.

”En bra väg eller järnväg fungerar helt enkelt som en effektiv arbetsförmedling.”

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Latest Images